17 лютого 2022 року здобувачі освіти спеціальності 101 Екологія та викладачі циклової комісії еколого-природничих та сільськогосподарських дисциплін взяли участь у презентації та обговоренні фільму «Шахти. Невидимий фронт Донбасу».

До війни Донбас вважався найбільшим промисловим регіоном України. Сотні шахт, підприємств, які забезпечували 18% ВВП нашої країни. Вже тоді регіон вважався екологічно небезпечним. 

З початком бойових дій ситуація стала катастрофічною. Через кілька років Донбас може перетворитися на пустелю. Регіоном повністю непридатним для життя. Головна причина — затоплення шахт. 

Затоплені вугільні шахти на Донбасі загрожують забрудненням ґрунтових вод. Це може обернутися справжньою екологічною катастрофою.

Документальний фільм доступно показує думки тих експертів, які розуміється на можливій екологічній катастрофі та роками досліджували ситуацію в регіоні, а також тих, хто знаходиться в епіцентрі подій — мешканців шахтарських містечок. Основне завдання авторів — показати, до чого може призвести безвідповідальність та замовчування реальних загроз.  

 Фільм створений виданням «Східний варіант» спільно з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні презентували он-лайн фільм «Шахти. Невидимий фронт Донбасу».

Після показу відбулася фахова дискусія з залученням провідних екологів, науковців, представників міністерств та регіону.

Учасники заходу обговорили питання управління екологічними та техногенними ризиками на Донбасі, а також захист громадян. 

Даний фільм вже можна переглянути у вільному доступі за лінком: https://www.youtube.com/watch?v=3EOAku1NDBo

 

Надія Манішевська,

викладач екологічних дисциплін